Probleemstelling

In de centrale wasruimte van een productiebedrijf met meerdere douches en centrale wasbakken worden constant te hoge cencentraties legionellabacteriën gemeten. De doucheruimte wordt 2 maal per dag gebruikt na afloop van de ploegendiensten. Tussen deze perioden in en gedurende de vakantieperioden en in de weekenden wordt de wasruimte niet gebruikt en stromen de leidingen niet door. De ruimtetemperatuur is steeds tussen 25 en 30°C. Onder deze idieale omstandigheden kunnen de legionellabacterën zich zeer snel vermeerderen.

Oplossing

In de warm- en koudwatertoevoerleidingen naar de douches en de wastafels zijn zelfreinigende legionellafilterelementen geplaatst. Het spoelwater met de afgevangen legionellabacteriën wordt via het riool afgevoerd. Wasruimte; douches en wastafels.

Toestemming van VROM

Onze filtertechniek is door het ministerie van VROM erkend als middel om de legionellabacterie te bestrijden. Nadat onze filtersystemen in de afgelopen jaren in de praktijk hebben bewezen goed te functioneren heeft staatssecretaris van Geel in september 2003 toestemming gegeven om onze filtratiemethode toe te passen als middel om besmetting met de legionellabacterie te voorkomen mits 4 maal per jaar een watermonster wordt genomen.